vbadre1_ DeAgostiniGetty Images_icarusbruegel DeAgostini/Getty Images

Forretningslærdom fra Ikaros' fall

PARIS – For en bedrift er det å balansere samfunnsansvar med daglig drift en formidabel oppgave. Bedriftenes samfunnsansvar (CSR) innebærer en langsiktig visjon om hvordan bedrifter kan bidra til en bedre samfunnsutvikling som kommer alle til gode. For å forstå denne dynamikken, og utfordringene den medfører, gjør vi klokt i å kvitte oss med regnearkene. Vi bør heller søke innsikt i et flamsk renessanse-mesterverk fra 1500-tallet: Landskap med Ikaros' fall, tilskrevet Pieter Brueghel den eldre. Sett fra riktig perspektiv gir Brueghels fremstilling av den antikke greske myten om Daidalos og sønnen Ikaros unike innsikter i markedsøkonomiens eksesser, så vel som nylige forsøk på å temme dem.

Daidalos blir holdt innesperret på Kreta og lager vinger av voks og fjær til seg selv og sin sønn. Til tross for farens instruksjoner om ikke å fly for høyt eller for lavt, flyr Ikaros så nær solen at vingene hans smelter, og han faller i havet og drukner. (Maleriet viser et par hvite bein som forsvinner ned i vannet.) Moralen er enkel: Hybris kan være dødelig.

Det er fristende å trekke en parallell mellom Milton Friedman og Ikaros. Generasjoner av handelshøyskolestudenter har blitt matet med Friedman-doktrinen: Bedriftenes samfunnsansvar er å maksimere profitt. Ideene til Friedman og resten av Chicago-skolen (innen økonomi) bidro til å skape den frittflygende kapitalismen som kjennetegnet etterkrigstidens vestlige økonomier. Men den globale finanskrisen i 2008 – i kombinasjonen med rask global oppvarming – markerte slutten på den utbredte oppfatningen om at forretningslivets oppgave er å drive forretning («the business of business is business»).

https://prosyn.org/kSbu60unb