4

3D-fantasieën

NEW YORK – Hoe zullen 3D-printers de wereld veranderen? Vandaag de dag kun je lezen over met 3D-printers vervaardigde juwelen en op maat gemaakte blikopeners, net zoals je dertig jaar geleden had kunnen lezen dat de pc mensen in staat zou stellen hun recepten georganiseerd te houden. Natuurlijk zijn pc's veel nuttiger geworden. Veel ondernemers en kleine zakenlieden kunnen al hun activiteiten via computers laten verlopen, en mensen houden hun recepten niet alleen georganiseerd, ze zetten ze nu ook online. Ze houden ook hun bewegingsoefeningen met een computer bij, houden toezicht op hun kinderen met behulp van een computer, en verzamelen grote aantallen digitale vrienden (of dat nu wel of niet een goed idee is).

Het internet heeft het machtsevenwicht tussen individuen en instellingen veranderd. Het heeft miljoen mensen in staat gesteld te kunnen werken zonder een baas boven zich. In plaats daarvan maken ze gebruik van 'agents' – zoals TaskRabbit of Amazon Web Services of Uber – die aanbieders en klanten aan elkaar koppelen.

Ik denk dat we rond het 3D-printen een zelfde verhaal zullen zien, nu het zich van iets nieuws ontwikkelt tot iets nuttigs en ontwrichtends – en nu het goedkoop en wijdverbreid genoeg aan het worden is om ook voor (betrekkelijk) frivole doeleinden te kunnen worden ingezet. We zullen niet alleen speeltjes voor kinderen printen, maar ook menselijke protheses – botten, en zelfs longen en levers – en uiteindelijk ook veel nieuwe machines, waaronder nieuwe 3D-printers.

Dus zelfs nu op maat gemaakte goederen goedkoper worden en mensen het niet alleen over lokaal geproduceerd voedsel, maar ook over plaatselijk gemaakte producten hebben, zouden andere goederen duurder kunnen worden als we het goed doen. “Juan heeft zijn vrouw Alice een echte houten stoel voor haar verjaardag gegeven!” zou je dan te horen kunnen krijgen. Maar hun dochter Mika kreeg een opnieuw geprinte stoel, vervaardigd uit dezelfde materialen plus een klein beetje meer, ter illustratie van het feit dat ze sinds haar vorige verjaardag was gegroeid. Slechts het formaat en het patroon op de achterzijde, dat nu haar nieuwe belangstelling voor ruimtereizen weerspiegelt, zijn anders; vorig jaar waren het nog paarden.

Net als computers en het internet zal het 3D-printen grote invloed uitoefenen op het bedrijfsleven, en op het gedrag van mensen in de hele wereld en in een breed scala aan bedrijfstakken. Er is al een toenemend aantal 'gedeelde' 3D-printers, die je in staat stellen iets te printen dat je zelf hebt ontworpen, of (een op maat gesneden versie van) een ontwerp te gebruiken dat je in een online-catalogus kunt vinden of via een 3D-designshop kunt bestellen.

In de loop der tijd zullen deze printshops in de plaats komen van duizenden winkels met miljoenen artikelen, waarvan er sommige maandenlang op de plank liggen voordat ze worden verkocht. Ze zullen goederen printen op basis van designs van online-diensten, die ontwerpen aanbieden voor open source, free-design goederen en voor merkartikelen die daar nauwelijks van te onderscheiden zijn, op een of ander logo na.

Vraagstukken op het gebied van 'branding' en intellectueel eigendom zullen voor hardware steeds “ingewikkelder” worden, net zoals ze dat nu al zijn voor software en inhoud. Veel mensen zullen - als ze nog geld willen verdienen - moeten overstappen van het uitoefenen van de controle op bepaalde ontwerpen op het aanbieden van betere diensten, of samen moeten werken onder een specifieke merknaam die bekend staat om een of andere kwaliteit.

Materialen zouden zo'n verschil kunnen gaan maken, zoals wordt geïllustreerd door een startup met de naam Emerging Objects. Net als in de wereld van inhoud en software zullen er waarschijnlijk sneller nieuwe designmerken opduiken en afsterven; het tempo van de verandering zal versnellen en het zal moeilijker worden om voor langere tijd aan de top te blijven.

Buiten de wereld van de fabrieksmatige productie, waar in grote hoeveelheden vervaardigde goederen nog steeds een aanzienlijk kostenvoordeel kunnen opleveren in vergelijking met op maat geprinte goederen, zal het 3D-printen een veel grotere invloed hebben op de markt voor reserve-onderdelen, waar de vraag minder voorspelbaar, maar preciezer is. (Als je een widget nodig hebt, zal iedere widget voldoen, maar als je eenmaal widget 94303 hebt, zal louter onderdeel 94303A je tevreden kunnen stellen.)

Een vroeg voorbeeld is KeyMe.net, dat huissleutels maakt op aanvraag. De gebruiker heeft een origineel nodig, dat hij registreert bij een KeyMe-kiosk; hij kan dat ontwerp vervolgens anoniem opslaan in de database van KeyMe, met een unieke toegang daartoe via vingerafdrukken en e-mail (maar zonder verwijzing naar een fysiek adres). Als hij dan de sleutel verliest en een reservesleutel nodig heeft, kan hij een nieuwe kopie krijgen op iedere locatie waar zich een kiosk bevindt �� en dat zullen er naar het bedrijf hoopt binnenkort vele zijn.

De kosten in termen van geld (laat staan gemak) zijn een fractie van wat je kwijt bent als je naar een gewone sleutelmaker gaat – vooral op de tijden dat zulke noodgevallen zich doorgaans voordoen. KeyMe maakt feitelijk geen gebruik van 3D-printers; de firma snijdt de sleutels op 'traditionele' wijze uit mallen, maar doet dat met behulp van hetzelfde soort elektronisch design dat een 3D-printer zou gebruiken. Ik vind het een briljant voorbeeld van wat we van 3D-printing mogen verwachten – het makkelijk toegankelijk maken van de productie van goedkope kopieën van een specifiek item, op ieder gewenst moment.

Vandaag de dag wijden veel bedrijven zich bijvoorbeeld aan het beheer en de opslag van reserve-onderdelen. Iedere locatie moet duizenden verschillende reserve-onderdelen in huis hebben, omdat niet duidelijk is welke onderdelen op welke plek nodig zullen zijn. Maar als je in de toekomst iets breekt, kun je het voorwerp naar een 3D-printshop brengen om het opnieuw te laten printen. Beter nog: die shop zou de materialen in je kapotte onderdeel kunnen hergebruiken – waardoor kosten worden bespaard, en de milieulasten van het weggooien van dingen of het ergens heenbrengen ervan kunnen worden vermeden.

Neem de elektriciteitssnoeren van Apple (de dingen die ik het vaakst verlies), die een grote winstbron zijn voor alle betrokkenen. Dat zal veranderen – hallelujah! Mijn lagere kosten zullen zich uiteraard vertalen in lagere inkomsten voor iemand anders – en niet alleen voor Apple.

Een grote verliezer in deze wereld zullen de vrachtvervoerders zijn (naast de afvalverwerkers, de logistieke firma's en de gecentraliseerde recyclingsbedrijven). Als dingen dichter bij huis kunnen worden gemaakt, gebruikt, kapotgemaakt en gerecycled, zal de behoefte aan transport op dramatische wijze teruglopen. Gerecyclede materialen hoeven niet bij gecentraliseerde verwerkingsbedrijven te worden afgeleverd, om vervolgens naar fabrieken te worden doorgestuurd. Producten hoeven niet in die fabrieken te worden gemaakt, om vervolgens naar klanten of opslagcentra te worden verscheept.

Op dit moment worden de Amerikaanse voorraden van fabrieken, groothandel en detailhandel gewaardeerd op ongeveer $1,7 bln – ofwel zo'n 10% van het jaarlijks bruto binnenlands product. Hiertoe behoren vele zaken die niet (of althans niet binnen afzienbare tijd) met 3D-printers kunnen worden vervaardigd, maar het duidt erop hoe veel dingen ongebruikt in de rondte slingeren.

Op de korte termijn betekent dit méér efficiëntie, en méér en snellere recycling, eerder lokaal dan op een centrale plek. Op de langere termijn zal het 3D-printen een efficiënter gebruik van fysieke hulpbronnen mogelijk maken, evenals een snellere verspreiding van de beste ontwerpen, wat zal leiden tot een impuls voor de levensstandaarden over de hele wereld.

Vertaling: Menno Grootveld