paris city hall green Chesnot/Getty Images

Een Green New Deal voor Europa

FLORENCE – Eerder deze maand nam Jim Yong Kim abrupt ontslag als president van de Wereldbank, waardoor een pijler van de internationale financiële orde achterbleef zonder leiderschap of richting. Kim zal toetreden tot een private equity-firma, waar hij denkt “de grootste impact te kunnen hebben op belangrijke mondiale problemen zoals de klimaatverandering.”

Het is waar dat de particuliere sector een belangrijke rol te spelen heeft als het gaat om het mobiliseren van fondsen voor het verbeteren van bedrijfsmodellen, om de dreiging die uitgaat van de klimaatverandering het hoofd te kunnen bieden. Maar overheden en multilaterale instellingen blijven onmisbaar voor het veiligstellen van de alomvattende economische transformatie die nodig is.

Het wetenschappelijke bewijsmateriaal voor de opwarming van de aarde is ondubbelzinnig. Op grond van conservatie schattingen zal een stijging van de mondiale temperatuur van meer dan 1.5°C boven het pre-industriële niveau aan het einde van deze eeuw wijdverbreide ecologische rampen veroorzaken. Steeds extremere weersomstandigheden zullen de biodiversiteit en de leefomgeving van mensen verwoesten en de hulpbronnen onder druk zetten. Een stijging van het zeeniveau kan ertoe leiden dat kuststeden verdwijnen. Dit alles zal bijdragen aan sociale instabiliteit en grootschalige migratie.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/taVJS5Unl