Geldof1_Lynsey Addario_Getty Images Reportage Lynsey Addario/Getty Images Reportage

We hebben een voedselrevolutie nodig

LONDEN – In 1984 bracht ik de meest succesvolle popmuzikanten van die tijd bijeen om een “supergroep” te vormen die we Band Aid noemden, om geld in te zamelen voor voedselhulp in Ethiopië. Het jaar daarop werd zelfs een nog groter gezelschap gevormd voor Live Aid, een groot fundraising-initiatief rond muziek en concerten dat tot op de dag van vandaag bestaat. Op het vorige maand georganiseerde International Forum on Food and Nutrition van de Barilla Foundation had de duurzame – en steeds urgentere – behoefte aan inspanningen om de voedselzekerheid te versterken niet duidelijker kunnen zijn.

Het lot van de inwoners van het Paaseiland is illustratief voor de huidige problemen van de wereld. Ergens in de twaalfde eeuw baande een groep Polynesiërs zich een weg naar een afgelegen vulkanisch eiland waar dichte bossen voorzagen in het voedsel, de dieren, en de gereedschappen en materialen waarmee honderden ingewikkelde en mysterieuze stenen beelden gebouwd konden worden. Maar beetje bij beetje vernietigden de mensen die bossen, waardoor ze uiteindelijk sociale, culturele en fysieke zelfmoord pleegden.

Vandaag hebben we, in relatieve termen, gezamenlijk nog slechts een klein stukje bos over – dat we in rap tempo aan het vernietigen zijn. We hebben steeds minder grond om landbouw op te bedrijven, en de woestijn rukt op. Het voedsel dat we produceren wordt dikwijls weggegooid, terwijl bijna een miljard mensen niet genoeg te eten heeft – een realiteit die velen geen andere keuze laat dan te emigreren.

https://prosyn.org/fYGaWzJnl