bbrende2_Photographer is my lifeGetty Images_globecitydataconnections Photographer is my life/Getty Images

Streven naar samenwerking in een instabiele wereld

DAVOS – De wereld bevindt zich op een keerpunt, waarbij de macht verschuift en zich verspreidt op manieren die duiden op de opkomst van een nieuw multipolair tijdperk. In het daaruit voortvloeiende turbulente mondiale klimaat nemen de mogelijkheden om dwars door verschillende domeinen heen te concurreren of samen te werken toe. Op gebieden zoals de economie, technologie en het milieu is het de vraag of partijen vooruitgang zullen zoeken op weg naar gemeenschappelijke doelstellingen, of juist zullen streven naar strategisch voordeel ten opzichte van de concurrentie.

Een groot deel van het tijdperk na de Koude Oorlog zijn kwesties als handel, wetenschappelijk onderzoek en klimaatverandering grotendeels buiten de overwegingen ten aanzien van de mondiale concurrentie gebleven. De Amerikaanse en Chinese economie hebben bijvoorbeeld twintig jaar lang samen gebloeid, waardoor de markt- en investeringskansen voor anderen werden gestimuleerd via een open mondiaal systeem van financiën en handel.

Op dezelfde manier werd de internetbloei van de eerste tien jaar van deze eeuw mogelijk gemaakt door een gemeenschappelijk en makkelijk toegankelijk platform dat grotendeels losstond van nationale rivaliteiten. Als gevolg daarvan is het aantal mensen in de wereld dat het internet gebruikt exponentieel gegroeid, van net iets meer dan 400 miljoen in 2000 tot ongeveer twee miljard in 2010.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

Get unlimited access to PS premium content, including in-depth commentaries, book reviews, exclusive interviews, On Point, the Big Picture, the PS Archive, and our annual year-ahead magazine.

https://prosyn.org/UoQHDZ8nl