braunstein3_Chung Sung-JunGetty Images_southkoreacoronavirustests Chung Sung-Jun/Getty Images

Wat heeft geleid tot het tekort aan COVID-19-tests?

CAMBRIDGE – De Verenigde Staten zijn het rijkste land ter wereld en herbergen tien van de twintig grootste diagnostische firmaʼs. En toch heeft het land niet alleen te maken gekregen met meer sterfgevallen als gevolg van COVID-19 dan enig ander land, het blijft ook zeer kwetsbaar voor een aanhoudende verergering van de epidemie. De reden is eenvoudig: er zijn niet genoeg diagnostische tests.

Tijdens de uitbraak van een ziekte krijgen medicijnen en vaccins begrijpelijkerwijs een hoop aandacht. Maar diagnostische middelen zijn feitelijk een eerste verdedigingslinie tegen besmettingen, vooral bij een ziekte als COVID-19, die zich op asymptomatische wijze kan verspreiden. Zoals blijkt uit de uiteenlopende voorbeelden van de VS en Zuid-Korea kan testen het verschil maken tussen indamming en catastrofe.

De COVID-19-uitbraak heeft in beide landen aanvankelijk een soortgelijk spoor gevolgd, waarbij het aantal bevestigde gevallen in een vergelijkbaar tempo toenam. Maar de Zuid-Koreaanse regering heeft snel actie ondernomen om een markt voor snelle innovatie en bevrediging van de vraag naar testen te creëren, waardoor de testcapaciteit toenam tot 15.000 tests per dag, en er drive-through centra werden ingericht om die tests af te nemen.

https://prosyn.org/DEEfYGVnl