buiter24_ChesnotGetty Images_bitcoin Chesnot/Getty Images

Schrödingers Bitcoin

NEW YORK – Op 8 februari maakte Elon Musks elektrische-autobedrijf Tesla bekend dat het in januari 1,5 miljard dollar van zijn kasreserves had belegd in Bitcoin. Dit nieuws stuwde de prijs van de cryptomunt met nog eens 10 procent omhoog, naar een recordhoogte van ruim 44.000 dollar. Maar wat omhoog gaat kan – vooral in het geval van Bitcoin – net zo makkelijk weer naar beneden storten.

Bitcoin werd uitgevonden in 2008 en begon in 2009 verhandeld te worden. In 2010 steeg de waarde van één enkele Bitcoin van ongeveer achthonderdste van een cent naar acht cent. In april 2011 werd hij verhandeld voor 67 cent, om vervolgens te stijgen naar 327 dollar in november 2015. Op 20 maart vorig jaar werd Bitcoin nog verhandeld voor ongeveer 6200 dollar, maar sindsdien is de prijs ruimschoots verzevenvoudigd.

Vandaag de dag is Bitcoin een perfecte, twaalf jaar oude zeepbel. Ik heb goud ooit omschreven als ʻglanzende Bitcoinʼ en de prijs van het edelmetaal gekarakteriseerd als een zesduizend jaar oude zeepbel. Dat was een beetje oneerlijk ten opzichte van goud, dat aanvankelijk intrinsieke waarde had als industrieel basisproduct, en die waarde nog steeds heeft als duurzaam consumentenproduct dat op grote schaal wordt gebruikt in juwelen.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/xrVIF3cnl