salman1_2_GettyImages502408988 Ilia Yefimovich/Getty Images

Bethlehems boodschap van hoop

BETHLEHEM – De rijke geschiedenis van Bethlehem kun je alleen maar volledig appreciëren als je door de straten van het stadje loopt. Ieder jaar komt Bethlehem wereldwijd miljoenen huiskamers binnen via het beeld van de nederige stal waar Jezus werd geboren. Maar dat beeld kan de vergelijking niet doorstaan met het uit de eerste hand ervaren van de Oude Stad. Een bezoek aan Bethlehem is een unieke ervaring die ik iedereen kan aanraden.

Maar helaas: hoewel het aantal bezoekers van Bethlehem het afgelopen jaar gestegen is, zijn velen van hen niet in staat het stadje adequaat te verkennen. Onder de Israëlische bezetting hebben obstakels die de normale ontwikkeling van het toerisme in Palestina hinderen duizenden mensen ervan weerhouden te ervaren wat Bethlehem te bieden heeft.

Ik hoor bijvoorbeeld vaak van Palestijnse priesters dat “wij in dit land veel toeristen ontvangen, maar heel weinig pelgrims.” Met andere woorden: er zijn meer bezoekers die geïnteresseerd zijn in het zien van de stenen dan in ontmoetingen met de levenden. Dit is één van de gevolgen van Israels monopolie over de toeristenindustrie. Israel heeft er weinig belang bij bezoekers ertoe aan te zetten met Palestijnen om te gaan of hun erfgoed te leren kennen.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/LbNxsVWnl