davies88_Michael M. SantiagoGetty Images_jpmorgan Michael M. Santiago/Getty Images

Waar het loont om bankier te zijn

LONDEN – Het is nu ruim vijftien jaar geleden sinds het hoogtepunt van de wereldwijde financiële crisis, toen onder meer Lehman Brothers, Bear Stearns en de Royal Bank of Scotland failliet gingen. Destijds verdienden de grote banken de vloedgolf van kritiek die op hen afkwam en aanvaardden ze braaf enorme verhogingen van de kapitaalvereisten, dividendverboden, en andere controles op uitkeringen en salarissen. Nog maar een paar jaar geleden kregen degenen die hun hoofd boven het maaiveld uitstaken om te zeggen dat het genoeg was geweest, nog steeds verwijten naar hun hoofd geslingerd.

Maar is de stemming nu eindelijk omgeslagen? Is de politieke reputatie van de banken gerehabiliteerd nu de verwoestingen van de financiële crisis tot het verleden behoren en na een pandemie waarin ze deel van de oplossing waren in plaats van de oorzaak van het probleem? De antwoorden op zulke vragen hangen sterk af van de geografie.

Als je je bijvoorbeeld in de Verenigde Staten bevindt, zou je door drie opvallende bankfaillissementen in 2023 – die van de Silicon Valley Bank, First Republic en Signature Bank – kunnen verwachten dat banken paria’s zijn. Maar dat heeft Amerikaanse banken er niet van weerhouden om een agressieve houding aan te nemen ten opzichte van de voorstellen van de Federal Reserve (het federale stelsel van Amerikaanse centrale banken) voor een rigoureuze implementatie van het laatste deel van de Basel 3-kapitaalhervormingen.

https://prosyn.org/Cmp6PFBnl