molina3_Martin ZwickREDA&COUniversal Images Group via Getty Images_greenland ice sheet Martin Zwick/REDA&COU/Universal Images Group via Getty Images

De tikkende tijdbom onder de Noordpool

SAN DIEGO – Vernietigender effecten van klimaatverandering dan de branden die woeden in Californië, Oregon en Washington, of de optocht van orkanen die Golfkust bereiken – en soms verwoesten – zijn moeilijk voorstelbaar. Verder hebben zich dodelijke hittegolven voorgedaan in India, Pakistan, en Europa, en desastreuze overstromingen in Zuidoost-Azië. Maar er staat ons nog veel erger te wachten, waarbij vooral een gevaar zo groot is dat het op zichzelf al de gehele mensheid bedreigt: het snelle smelten van het Arctische zee-ijs.

Een film van Alfred Hitchkok in herinnering roepend heeft deze 'klimaatbom' – die op een bepaald moment de snelheid van de opwarming van de aarde meer dan zou kunnen verdubbelen – een tijdklok die met groeiende angst bekeken wordt. Elk jaar september bereikt de omvang van het Arctische zee-ijs zijn laagste niveau, voordat de lengende duisternis en dalende temperaturen ervoor zorgen dat het weer begint aan te groeien. Het is op dit moment dat wetenschappers de omvang met eerdere jaren vergelijken.

De resultaten zouden ons allen moeten beangstigen. Dit jaar laten metingen van het National Snow and Ice Data Center in Boulder, Colorado zien dat er in het centrum van het noordpoolgebied minder ijs ligt dan ooit tevoren, en recent gepubliceerd onderzoek laat zien dat het winterpakijs in de Beringzee in 2018 en 2019 zijn kleinste omvang in 5500 jaar bereikt heeft.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/jM9aFhgnl