chibanda1 Vladimir Vladimirov Getty Images_therapy Vladimir Vladimirov Getty Images

De mondiale geestelijke-gezondheidscrisis vraagt om een nieuwe manier van denken

LONDEN – De wereld is in de greep van een geestelijke gezondheidscrisis. Van toenemende  klimaatangst in rijke landen als de Verenigde Staten tot intense trauma’s in conflictgebieden zoals Oekraïne en Gaza (vooral onder kinderen), psychologisch lijden is wijdverbreid geworden, en de traditionele gezondheidszorg kan het niet bijbenen. Hierdoor lopen tientallen miljoenen mensen het risico op ernstige ziekten en zelfmoord.

Op dit moment meldt ruim 25 procent van de wereldbevolking gevoelens van sociaal isolement en eenzaamheid en sterven elk jaar ruim 150,000 mensen tussen 15 en 29 jaar door zelfmoord. De klimaatverandering dreigt deze sombere cijfers nog te verhogen. Zoals de American Psychiatric Association rapporteert, kan klimaatverandering ‘leiden tot verlies van banen, mensen dwingen te verhuizen en schade toebrengen aan de sociale cohesie en gemeenschapsmiddelen, wat allemaal gevolgen heeft voor de geestelijke gezondheid.’ Bovendien kan het overdenken van klimaatverandering en de gevolgen daarvan voor zowel de ‘nationale veiligheid als het individuele welzijn’ ‘aanzienlijk leed’ veroorzaken.

Geen enkele groep wordt gespaard. Jonge mensen vrezen voor hun toekomst; oudere mensen rouwen om de vernietiging van de wereld van hun kindertijd; en activisten en klimaatwetenschappers lijden aan emotionele burn-outs en wanhoop. En dan hebben we het nog niet eens over de posttraumatische stress en depressie die mensen ervaren die al getroffen zijn door klimaatgerelateerde rampen, vooral in kwetsbare ontwikkelingseconomieën.

https://prosyn.org/GZQCaghnl