buse5_Pacific-Press_GettyImages-AIDS-activist-PS Pacific Press/Getty Images

De beweging rond NCDs kan een voorbeeld nemen aan de AIDS-beweging

GENÈVE – Niet-overdraagbare ziekten (NCDs) als hartziekten, beroertes, kanker, diabetes en chronische longziekten zijn verantwoordelijk voor 70% van alle sterfgevallen. Er is onomstotelijk bewijs dat tabaksgebruik, inactiviteit, ongezonde voedingsgewoonten en excessief alcoholgebruik de kans vergroten dat je voortijdig overlijdt aan een NCD.

En toch blijft de mondiale obesitas-epidemie grotendeels onbeantwoord, ondanks de wijdverbreide kennis van de risico's, terwijl het tabaks- en alcoholgebruik blijft stijgen. Het is tegen deze achtergrond dat netwerken van NCD-allianties van 9 t/m 11 december bijeen zijn gekomen op het tweede Mondiale NCD Alliantie Forum in de Verenigde Arabische Emiraten.

Nu zij op zoek zijn naar oplossingen om de NCDs onder controle te brengen, moeten ze hun inspiratie ontlenen aan de strijd tegen AIDS. Mensen die leven met en besmet zijn met HIV houden de pogingen om met een antwoord te komen op gang, en hun unieke vorm van mobilisatie is instrumenteel geweest voor de vooruitgang. Hoewel de strijd nog niet voorbij is, weten AIDS-activisten dat hij wél gewonnen kan worden.

https://prosyn.org/MZgCRVnnl