jclapp1_SERGEY BOBOKAFP via Getty Images_grain SERGEY BOBOK/AFP via Getty Images

De hongerprofiteurs

WATERLOO/EAST LANSING – De COVID-19-pandemie en de oorlog in Oekraïne hebben de grondstofprijzen de afgelopen jaren omhoog doen schieten, waardoor de wereldwijde voedselzekerheid ernstig werd ondermijnd. Nu zijn de wereldvoedselprijzen gedaald ten opzichte van de pieken van een jaar geleden, maar niemand mag zelfvoldaan zijn: de wereldwijde voedselproblemen zijn nog lang niet voorbij. Het risico van extra prijsvolatiliteit blijft hoog.

Nu de Russische president Vladimir Poetin het Black Sea Grain Initiative heeft geannuleerd en de exportinfrastructuur in Oekraïne is aangevallen, zijn de graanprijzen weer gestegen. Maar disfunctionele voedselmarkten vormen het risico op de langere termijn. Tarwe blijft meer dan twee keer zo duur als vóór de pandemie. Bovendien bedraagt de voedselprijsinflatie in de meeste ontwikkelingslanden nog steeds ruim vijf procent en in Rwanda en Egypte zelfs dertig procent. Een nieuwe wereldwijde piek in de voedselprijzen is waarschijnlijk.

Het echte probleem is dat de groeiende marktmacht van grote agro-industriële bedrijven het risico vergroot dat extreme schommelingen in de voedselprijzen de norm worden.

https://prosyn.org/a37BnUWnl