leke3_Per-Anders PetterssonGetty Images_africawomenschoolcomputer Per-Anders Pettersson/Getty Images

Het economische potentieel van gendergelijkheid in Afrika

JOHANNESBURG – Afrika, het continent waar zich een paar van de snelstgroeiende economieën ter wereld bevinden, is een opwindende plek voor bedrijven die op zoek zijn naar mogelijkheden om nieuwe markten te veroveren. Toch wordt het potentieel van het continent beperkt door de aanhoudende genderongelijkheid.

Ondanks succesverhalen over vrouwen aan de top van de piramide delen miljoenen gewone Afrikaanse vrouwen niet gelijkelijk in Afrika’s economie en samenleving. Erger nog: de vooruitgang in de richting van gendergelijkheid is de afgelopen jaren gestagneerd of zelfs teruggelopen. Hoewel vrouwen ruim 50% van de bevolking van het continent vertegenwoordigen, hebben ze in 2018 slechts 33% van het Afrikaanse bbp gegenereerd.

De vooruitgang op weg naar gendergelijkheid verschilt uiteraard van regio tot regio en van land tot land. Terwijl zuidelijk en oostelijk Afrika stevige progressie hebben geboekt, geldt dat nog steeds niet voor andere landen in het ten zuiden van de Sahara gelegen deel van Afrika, en evenmin voor noordelijk Afrika. Sommige Afrikaanse landen hebben gendergelijkheid op de werkplek op de voorgrond geplaatst, maar niet in de samenleving in haar geheel, en vice versa. Uiteindelijk is vooruitgang op het ene front echter onmogelijk zonder vooruitgang op het andere.

https://prosyn.org/oGuBjQQnl