Jeff J. Mitchell/Getty Images

De verschillende kleuren populisme

LONDEN – De beslissende zege van Emmanuel Macron op Marine Le Pen in de Franse presidentsverkiezingen was een grote overwinning voor liberaal Europa. Maar dit was nog maar één slag, niet de hele oorlog. Het idee dat één op de drie Franse burgers op het Front National van Le Pen zou stemmen was nog maar een paar jaar geleden ondenkbaar.

Commentatoren hebben op de golf van demagogische politiek die Europa (en grote delen van de rest van de wereld) overspoelt het label ‘populisme’ geplakt. Maar wat hebben deze bewegingen naast de schreeuwerige stijl die gemeengoed is onder populisten nog meer gemeen? Tenslotte zijn Podemos uit Spanje en het Griekse Syriza links. Het Franse Front National, de Partij Voor de Vrijheid in Nederland, en het Duitse Alternative für Deutschland zijn rechts. Beppe Grillo, leider van de Italiaanse vijfsterrenbeweging, zegt dat zijn partij noch rechts noch links is.

En toch schermen ze allemaal met dezelfde algemene thema’s: economisch nationalisme, sociale zekerheid, anti-Europeanisme, antimondialisme, en vijandigheid, niet alleen tegen het politieke establishment maar tegen de politiek an sich.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/m6yQdyP/nl;