delong223_Tayfun CoskunAnadolu Agency via Getty Images_economic recovery Maria Stavreva/Getty Images

De grenzen van het Amerikaanse herstel

BERKELEY – De Verenigde Staten herbergen 4 procent van de wereldbevolking, maar tekenen voor 21 procent van de bevestigde sterfgevallen als gevolg van COVID-19; het land vertegenwoordigt 25 procent van de bevolking van het Mondiale Noorden, maar 50 procent van de totale oversterfte (het totaal aan sterfgevallen door alle mogelijke oorzaken, boven het gebruikelijke percentage, dat tijdens de pandemie is geregistreerd).

Bovendien is het aantal cumulatieve gevallen per miljoen inwoners in Amerika bijna vier maal zo hoog als in de Europese Unie (hoewel de EU zelf een tweede golf lijkt te ervaren). Terwijl de VS dagelijks rond de duizend personen aan COVID-19 blijven verliezen, ligt het dagelijkse sterftecijfer in de EU dichter bij de driehonderd, en verliezen de Aziatische landen in het Mondiale Noorden vrijwel niemand. En nee, dit is niet uitsluitend een probleem van het Noord-Amerikaanse continent: Canada verliest slechts zoʼn tien mensen per dag aan het virus.

Na zoveel maanden van onvermogen om de confrontatie met de pandemie aan te gaan, zijn de sterfte- en besmettingscijfers in de VS niet langer een verrassing. De vraag is wat het huidige verloop van de pandemie betekent voor het Amerikaanse economische herstel.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/a4PIRqznl