furman8_ANGELA WEISSAFP via Getty Images_consumer spending ANGELA WEISS/AFP via Getty Images

Zullen de Amerikaanse consumenten geld blijven uitgeven?

CAMBRIDGE – Sommige analisten voorspellen dat de Amerikaanse economie op een recessie afstevent. Maar als dat inderdaad het geval is, is iemand vergeten het de consumenten te vertellen. Hoewel het consumentenvertrouwen in augustus 2021 sterk is gedaald en sindsdien is blijven dalen, waardoor het zich nu ophetzelfde niveaubevindt als tijdens de financiële crisis van 2008, liggen de gezinsbestedingen veel hoger dan toen.

Wanneer consumenten met opiniepeilers spreken, registreren deze laatsten een sombere stemming; maar of ze nu online of in persoon winkelen, diezelfde consumenten kopen nog steeds in een toenemend tempo. De consumentenbestedingen zouden in het tweede kwartaal met ruim vier procent op jaarbasis zijn gegroeid, waarmee het een van de beste kwartalen van de afgelopen decennia zou zijn. De grote vraag is dus of de bestedingsgolf zal aanhouden.

De consumenten hebben immers goede redenen om somber te zijn. De inflatie staat op het hoogste punt in veertig jaar, en de reële (voor inflatie gecorrigeerde) loonstijging ligt op een overeenkomstig dieptepunt in veertig jaar. Het reëel besteedbare persoonlijke inkomen per hoofd van de bevolking is vijf maanden op rij gedaald, alvorens in april af te vlakken, waardoor het 2,1 procent onder het niveau van september is gebleven. Tegelijkertijd zijn de consumentenbestedingen sinds september met twee procent gestegen, ongeveer het dubbele van het normale percentage op jaarbasis.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/8AMLQsgnl