skidelsky164_BEN STANSALLAFP via Getty Images_bankofengland Ben Stallsall/AFP via Getty Images

De nieuwe kleren van de centrale bankier

LONDEN – Sinds maart 2020 heeft de Bank of England (BOE) £450 miljard ($639 miljard) aan Britse staatsobligaties opgekocht via haar zogeheten Asset Purchase Facility. Dit was vrijwel allemaal nieuw schuldpapier dat de overheid sinds het begin van de COVID-19-crisis heeft uitgegeven. De aankopen van de BOE lijken een nauwelijks verhulde poging om via kwantitatieve versoepeling (QE) het begrotingstekort van de overheid te financieren en de leenkosten laag te houden. Is dit nog steeds monetair beleid of voert de centrale bank begrotingsbeleid via een achterdeurtje?

De BOE beweert dat er geen verband is tussen monetair en begrotingsbeleid, en dat haar activa-aankopen alleen bedoeld zijn om haar gemandateerde inflatiedoelstelling van 2 procent te halen. Het feit dat het bedrag van de activa-aankopen van de bank sinds maart 2020 toevallig overeenkomt met het begrotingstekort over dezelfde periode zou niet meer dan toeval zijn. Het tegendeel beweren – dat de BOE zich bezighoudt met clandestiene monetaire financiering van het tekort – zou rieken naar complottheorie.

Bovendien, zo zeggen de verdedigers van de centrale bank, zou zelfs de geringste suggestie dat de omvang van QE iets anders zou zijn dan wat nodig is om de inflatiedoelstelling van de BOE te bereiken, de anti-inflatoire geloofsbrieven van de bank aantasten. Hoe zou de BOE kunnen optreden als agent van de regering en toch geloofwaardig kunnen blijven als rem op buitensporige overheidsuitgaven? De BOE voert geen begrotingsbeleid, punt uit: dat is het domein van het ministerie van Financiën.

https://prosyn.org/X0gpLxynl