Trump GOP Pool/Pool

Realisme over het Trumpisme

BERLIJN – Iets meer dan een maand na de inauguratie van Donald Trump als president van de Verenigde Staten is het duidelijk geworden dat er niets goeds uit zijn presidentschap zal voortvloeien. Helaas zijn de pessimisten realisten gebleken; de situatie is echt zo erg als ze van tevoren zeiden. De rampscenario’s zijn nu de basisscenario’s geworden. Elke hoop dat de plichten van het ambt of de politieke en economische feiten Trump zouden overtuigen zich aan te passen aan normen voor binnenlandse en buitenlandse politiek moeten nu afgedaan worden als wensdenken.

Realisme vergt de acceptatie van een ontnuchterende waarheid. Wanneer de 45e president van de Verenigde Staten moet kiezen tussen het hooghouden van de Amerikaanse grondwet – die zijn autoriteit beperkt door middel van de scheiding der machten – of deze ondergraven zal hij waarschijnlijk voor het laatste kiezen. De regering Trump probeert niets minder dan regimewisseling te bewerkstellingen in Washington, DC.

Vroeger of later zal frictie tussen de president en het constitutionele systeem een zware crisis veroorzaken die de VS zal doen schudden op zijn grondvesten, en deze mogelijk politiek onherkenbaar zal achterlaten. Trumps voortdurende aanvallen op het rechtssysteem en op de pers – onmisbare instituties om aansprakelijkheid van de uitvoerende macht te garanderen – laten voor een andere interpretatie geen ruimte.

https://prosyn.org/ewrz4SHnl