overworked woman computer dragana991/Getty Images

De banale aanval op de nieuwsmedia

OXFORD – De gruwelijke marteling van en moord op de in de VS gevestigde Saoedische journalist Jamal Khashoggi heeft de aandacht gevestigd op de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman waarvan algemeen gedacht wordt dat hij de opdracht tot de moord gaf. Het onderstreept ook de gevaren van het vak nieuwsgaring. Wanneer eind 2018 de rekening wordt opgemaakt zou dit weleens als het gevaarlijkste jaar ooit voor journalisten wereldwijd de annalen in kunnen gaan.

Maar terwijl de fysieke aanvallen op journalisten schrikbarend brutaler worden – en de moord op Khashoggi is waarschijnlijk het meest onbeschaamde voorbeeld tot nu toe – zijn de grootste gevaren waar het vak mee te maken heeft veel banaler. Vijf hiervan springen eruit.

Ten eerste nemen de banenkansen af, en worden banen gekarakteriseerd door lage lonen, eindeloze onzekerheid over een vaste betrekking, en beperkte kansen om vooruit te komen. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld is de werkgelegenheid op redacties met bijna een kwart gekrompen in minder dan tien jaar terwijl het aantal aanmeldingen voor beste journalistieke opleidingen meer recent is afgenomen.

https://prosyn.org/0SbeZYjnl