De wereld na november

MADRID – Op 6 november zal ofwel Barack Obama ofwel Mitt Romney met de overwinning gaan strijken bij de presidentsverkiezingen in de VS en voor de komende vier jaar het beleid gaan uitstippelen. Aan de overzijde van de Stille Oceaan zullen op 8 november ruim tweeduizend leden van de Chinese Communistische Partij bijeenkomen in Beijing. Ongeveer een week later zullen de nieuwe leden van het Staand Comité van het Politburo in hiërarchische volgorde het congres verlaten, om zich voor te bereiden op de bestuursovername in het groeiende land van 1,3 miljard inwoners.

De leiders van de twee grootste economieën in de wereld zullen veranderen, evenals de wereld zelf. Vooral het Midden-Oosten ondergaat een periode van intensieve transformatie. Hoewel de wederopbouw – zowel letterlijk als figuurlijk – in sommige delen van de regio al is begonnen, staan landen als Syrië nog in brand. In andere landen, zoals Iran, met zijn ten dode opgeschreven revolutie, heeft het nooit opgehouden te rommelen. Terwijl de economie langzaam afbrokkelt, blijft het land oorlogszuchtig. Het heeft zijn Libanese bondgenoot Hezbollah gebruikt om minstens één succesvolle drone-vlucht boven Israel uit te voeren en naar verluidt onlangs het initiatief genomen tot cyberaanvallen.

Als gevolg daarvan blijven de betrekkingen tussen de regionale spelers gespannen. Na zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, waarin hij opriep een 'rode lijn' in te stellen voor het Iraanse nucleaire programma in het voorjaar of de zomer van 2013, heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vervroegde algemene verkiezingen uitgeschreven, die hem in potentie een krachtig mandaat kunnen verschaffen voor actie tegen Iran. Egypte vindt intussen zijn eigen evenwicht, zowel in het binnenland, door het opstellen van een nieuwe grondwet, als in het buitenlands beleid.

https://prosyn.org/GNNr3zbnl