aslund61_Photo by Evgeny SinitsynXinhua via Getty_putin meeting Photo by Evgeny Sinitsyn/Xinhua via Getty

Den russiske bjørneøkonomien

WASHINGTON, DC – For bare noen år siden hadde investeringsbanker stor tro på framvoksende økonomier. De mente disse økonomiene var undervurdert og at de ville fortsette å vokse i raskt tempo. Men etter en liten oppgang, har vekstraten i Latin-Amerika, de tidligere sovjetrepublikkene, Midtøsten og Afrika falt tilbake til det som nærmest må betraktes som stagnasjon. I så måte er Russland et «foregangsland», siden det ikke har vært noen reell vekst i landet siden 2014.

Ifølge et gammelt sovjetisk ordtak har man fire problemer i jordbruket: vår, sommer, høst og vinter. På den samme måten legger Russlands president Vladimir Putin skylden på «ytre krefter» — bl.a. den globale oljeprisen — for at økonomien nærmest står stille. Men Putin er selv ansvarlig for at det føres en dårlig økonomisk politikk i landet og for at vestlige land har innført sanksjoner.

Det er ingen tilfeldighet at landene i Sentral- og Øst-Europa har beveget seg i ulik retning. Landene som ble medlem av EU, har fått bedre økonomisk styring og har gradvis begynt å innhente det økonomiske forspranget til landene i Vest-Europa. Mellom 2014 og 2019 vokste den ungarske, polske og rumenske økonomien med henholdsvis 3,9 %, 4,1 %, og 4,7 % i snitt per år.

https://prosyn.org/jLepJeLnb