aslund61_Photo by Evgeny SinitsynXinhua via Getty_putin meeting Photo by Evgeny Sinitsyn/Xinhua via Getty

De beroerde staat van de Russische economie

WASHINGTON, DC – Nog maar enkele jaren geleden waren zakenbankiers optimistisch over de opkomende markten, die in hun ogen ondergewaardeerd waren en zeker in waarde zouden gaan stijgen. Na een licht herstel zijn de groeicijfers in Latijns-Amerika, de voormalige Sovjet-Unie, het Midden-Oosten en Afrika echter teruggezakt naar een toestand van bijna-stagnatie. Rusland is in dit opzicht een pionier, aangezien het land sinds 2014 al geen echte groei meer heeft gekend.

Volgens een oud Sovjetgezegde heeft de landbouw te kampen met vier problemen: de lente, de zomer, de herfst en de winter. Op basis van dezelfde logica geeft de Russische president Vladimir Poetin ʻexterne krachtenʼ – niet in de laatste plaats de mondiale olieprijzen – de schuld van de malaise in zijn land, ook al zijn het ondeugdelijke economische beleid en de westerse sancties niemands schuld behalve die van hemzelf.

Het is geen toeval dat er in tussen Midden- en Oost-Europa een economische kloof is ontstaan. De landen die tot de Europese Unie zijn toegetreden hebben hun economisch bestuur verbeterd en hun bbp is gaan convergeren met dat van West-Europa. Tussen 2014 en 2019 groeiden Hongarije, Polen en Roemenië met een jaarlijks gemiddelde van respectievelijk 3,9 procent, 4,1 procent en 4,7 procent.

https://prosyn.org/jLepJeLnl