Pills on a US dollar bill

Megafondsen voor het onderzoek naar nieuwe medicijnen

SEATTLE – Nu prijsmanipulaties door een handvol farmaceutische bedrijven de aandacht trekken, blijft een verontrustend aspect van het verhaal onderbelicht. De exorbitante prijsstijgingen van bestaande geneesmiddelen, inclusief generieke, worden niet alleen veroorzaakt door onbehouwen winstbejag, maar ook door een diepgaande scepsis over de economische haalbaarheid van de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Die scepsis is gerechtvaardigd.

Traditionele modellen voor de financiering van de ontwikkeling van geneesmiddelen laten het afweten. In de VS en veel andere geavanceerde landen zijn de gemiddelde kosten voor het op de markt brengen van een nieuw medicijn geëxplodeerd, ook al zijn de patenten op een paar van de meest winstgevende middelen inmiddels verlopen. Durfkapitaal heeft zich teruggetrokken uit bedrijven die aan de basis van nieuwe ontwikkelingen in de life-sciences staan, en grote farmaceutische concerns hebben minder geneesmiddelen de markt zien bereiken per dollar die ze aan onderzoek en ontwikkeling (R&D) hebben gespendeerd.

Gemiddeld zal slechts één op de 10.000 verbindingen, die in vroegtijdig onderzoek worden geïdentificeerd als potentieel bruikbaar, uiteindelijk door de toezichthouders worden goedgekeurd. Het goedkeuringsproces kan wel vijftien jaar duren en is wel heel omzichtig. Zelfs van de medicijnen die op mensen mogen worden beproefd zal slechts één op de vijf daadwerkelijk de eindstreep halen.

https://prosyn.org/JUTV95inl