lawson1_ISSOUF SANOGOAFP via Getty Images_africagirlsolarpanel Issouf Sanogo/AFP via Getty Images

Pay-as-you-go ontwikkeling voor Afrika

LOMÉ – De opkomst van digitale pay-as-you-go (PAYGo) diensten is reden tot blijdschap. Door zowel rurale en als urbane populaties met lage inkomens niet slechts toegang te bieden tot de goederen en diensten nodig om te overleven (voedsel, water, en onderdak), maar ook tot die om te groeien (onderwijs, gezondheidszorg, en inkomsten genererende middelen) kan het PAYGo-zakenmodel (waarin materieel of diensten op aanvraag per keer en/of gebruiksduur betaald worden als in tegenstelling tot bij een vast leasecontract, abonnement, of afbetaling, red.) hun kwaliteit van leven significant verbeteren. Met genoeg ondersteuning kunnen PAYGo-modellen de provisie van goederen en diensten zelfs revolutionair veranderen en daarmee inclusieve ontwikkeling stimuleren.

Digitale PAYGo-systemen maken gebruik van machine-machine communicatie en sensortechnologie om bedrijven in staat te stellen het gebruik van hun apparatuur te monitoren, deze te ver- of ontgrendelen, en om op afstand toegang tot relevante data te krijgen. Dit maakt het samen met flexibele prijsstellingsmechanismes voor bedrijven mogelijk om goederen en diensten aan consumenten met beperkte middelen en variabele inkomens aan te bieden, met directe verbeteringen in hun levensstandaard tot gevolg.

Door bijvoorbeeld de aanloopkosten van landbouwmachines, molens, en irrigatiesystemen te verminderen kunnen PAYGo-modellen boeren in staat stellen hun productiviteit te verhogen en daarmee hun inkomen. Tot dat doel heeft de Nigeriaanse startup Hello Tractor in samenwerking met de mondiaal actieve tractorproducent John Deere een programma opgezet dat hun materieel op afroep toegankelijk maakt voor kleine boeren in Nigeria, Kenia, en Mozambique.

https://prosyn.org/oNBJ6Eznl