nye205_Bill HintonGetty Images_hackercyberattack Bill Hinton/Getty Images

Zachte macht wordt steeds belangrijker in de wereld

CAMBRIDGE – Sinds 2017 heeft de Amerikaanse nationale veiligheidsstrategie zich gericht op de concurrentie tussen de grootmachten, en vandaag de dag doet bijna heel Washington zijn best om onze relatie met China af te schilderen als een nieuwe Koude Oorlog. Het is duidelijk dat de concurrentie tussen de grootmachten een cruciaal aspect blijft van de buitenlandse politiek, maar we mogen de toenemende transnationale bedreigingen van de veiligheid niet uit het oog verliezen die het gevolg zijn van de technologische ontwikkelingen.

Machtswisselingen tussen staten zijn een bekend verschijnsel in de wereldpolitiek, maar de door de technologische ontwikkelingen veroorzaakte machtsverschuivingen van staten naar transnationale spelers en mondiale krachten zorgen voor een nieuwe, onbekende complexiteit. De technologische veranderingen zetten een paar kwesties – waaronder financiële stabiliteit, klimaatverandering, terrorisme, cybermisdaad, en pandemieën – op de mondiale agenda, op hetzelfde moment dat zij de neiging hebben het vermogen van overheden om hierop te reageren te verzwakken.

Tot het domein van de transnationale betrekkingen, die zich onttrekken aan controle door de overheid, behoren onder meer bankiers en criminelen die elektronisch bedragen overmaken, terroristen die wapens en plannen versturen, hackers die gebruik maken van sociale media om democratische processen te verstoren, en ecologische dreigingen als pandemieën en klimaatverandering. Als gevolg van COVID-19 zijn bijvoorbeeld al meer Amerikanen omgekomen dan in de oorlogen in Korea, Vietnam en Irak bij elkaar, maar toch hebben we weinig middelen besteed om ons hierop voor te bereiden. Ook zal COVID-19 niet de laatste of ergste pandemie zijn.

https://prosyn.org/KH3xUsZnl