okumu1_CRISTINA ALDEHUELAAFPGetty Images_malariaworker Cristina Aldehuela/AFP/Getty Images

Waarom is malaria weer in opkomst?

DAR ES SALAAM – Muggen worden vaak omschreven als de gevaarlijkste dieren op aarde, omdat de ziekten die zij overbrengen – waaronder malaria, knokkelkoorts en Zika – jaarlijks ruim een miljoen sterfgevallen veroorzaken. Maar de strategieën om deze dreigingen te bestrijden blijven zeer ontoereikend.

Neem malaria, dat volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in 2017 ruim tweehonderd miljoen mensen heeft besmet, waarvan er 435.000 zijn overleden. Tot de jaren veertig berustten de anti-malaria-strategieën op drie peilers: beter milieubeheer, verbeterde huisvesting en krachtiger gezondheidszorgsystemen. Rekening houdend met de mechanismen waardoor malaria wordt overgebracht (honderd jaar geleden voor het eerst beschreven), richtten de gezondheidsautoriteiten zich op het minimaliseren van de verspreiding van de Anopheles-mug, de blootstelling van mensen daaraan, en hun toegang tot adequate medische zorg.

De landen die voor deze aanpak kozen hebben grote vooruitgang geboekt – en zijn in de meeste gevallen vrij van malaria gebleven. In de Verenigde Staten nam het aantal sterfgevallen als gevolg van malaria tussen 1920 en 1939 bijvoorbeeld met 75% af.

https://prosyn.org/SYqOYIWnl