buiter50_Getty Images_cbdc Getty Images

Afscheid van cash

NEW YORK – De Europese Centrale Bank en de Federal Reserve (het federale stelsel van Amerikaanse centrale banken) hebben allebei gezegd dat ze niet van plan zijn om fysiek contant geld af te schaffen als en wanneer een digitale centrale bankvaluta (CBDC) wordt geïntroduceerd. Recente beleidsnota’s van de ECB en het Bretton Woods Comité pleiten tegen het betalen van rente (positief of negatief) op CBDC’s. Beleidsmakers zouden beide standpunten moeten heroverwegen. Er zijn goede redenen om niet alleen de vroegtijdige invoering van CBDC’s te steunen, maar ook om er rente over te betalen en contant geld af te schaffen.

De Verenigde Staten zijn een CBDC-achterblijver. Volgens de CBDC tracker van de Atlantic Council zijn CBDC’s al volledig van start gegaan in elf valutagebieden, allemaal ontwikkelingslanden en opkomende markteconomieën, en honderd andere landen onderzoeken het idee. Deze valutagebieden hebben twee gemeenschappelijke argumenten voor een CBDC omarmd: dat het financiële inclusie kan stimuleren, en de efficiëntie van betalingen en vereffeningen kan verbeteren.

Natuurlijk hebben CBDC’s ook hun critici. Eén argument ertegen is dat commerciële banken buitenspel gezet zouden kunnen worden als huishoudens en bedrijven CBDC’s inruilen voor deposito’s bij commerciële banken. Dit risico neemt toe als een CBDC rente uitkeert (zoals bankdeposito’s dat doen). Een ander punt van zorg is dat de centrale bank, als CBDC-uitgever, gevoelige informatie zou kunnen krijgen over de financiën en particuliere bestedingsbeslissingen van CBDC-houders. En nog een andere zorg is dat CBDC’s die draaien op ‘proof-of-work’ blockchain-consensusmechanismen buitengewoon veel energie zouden kosten.

https://prosyn.org/GfgTtOcnl