34

Hoe bevechten we de Islamitische Staat?

CAMBRIDGE – De Islamitische Staat heeft de aandacht van de wereld gegrepen met gruwelijke video’s van onthoofdingen, brooddronken vernietiging van oudheden, en vaardig gebruik van sociale media. Het heeft ook een groot deel van Syrië en westelijk Irak in zijn greep, een kalifaat uitgeroepen dat in het Syrische Raqqa zetelt, en buitenlandse jihadisten van over de hele wereld aangetrokken.

President van de VS Barack Obama zegt dat de Islamitische Staat vernederd en uiteindelijk verslagen moet worden. Hij heeft generaal John Allen aangewezen om een coalitie van ongeveer 60 landen in deze taak te leiden, die leunt op luchtaanvallen, speciale troepen en trainingsmissies. Sommige critici willen dat hij meer Amerikaanse troepen stuurt; anderen zeggen juist dat de Verenigde Staten zich moet bepalen tot containmentpolitiek.

In de huidige presidentiele campagne in de VS roepen sommige kandidaten om ‘mensen in het veld.’ Ze hebben gelijk: er zijn mensen nodig. Maar de soldaten zouden soennitische Arabieren en Turken moeten zijn, geen Amerikanen. En dat zegt veel over de aard van de drievoudige dreiging waar de VS en zijn bondgenoten nu mee te maken hebben.

De Islamitische Staat is drie dingen ineen: een internationaal terrorismenetwerk, een proto-staat, en een politieke ideologie met godsdienstige wortels. Deze ontstond uit Al-Qaida na de mislukte door de VS geleide invasie van Irak; en net zoals Al-Qaida is IS aantrekkelijk voor extremistische soennieten. Maar IS is verder gegaan, door een kalifaat te vestigen, en wedijvert nu met Al-Qaida. Het bezit van een grondgebied schept de legitimiteit en capaciteit voor een offensieve jihad, die niet alleen wordt gevoerd tegen ongelovigen maar ook tegen Sjiitische en Soefi moslims, die ze beschouwen als ‘takfir’, ofwel geen echte Islamitische monotheïsten.