nye249_Carol YepesGetty Images_worldmap Carol Yepes/Getty Images

Wat is het Mondiale Zuiden?

CAMBRIDGE – De term ‘het Mondiale Zuiden’ wordt tegenwoordig voortdurend gebruikt. Sommige commentatoren waarschuwen bijvoorbeeld dat de inval van Israël in Gaza ‘het Mondiale Zuiden van ons vervreemdt,’ en we horen ook vaak dat ‘het Mondiale Zuiden’ een staakt-het-vuren wil in Oekraïne. Maar wat bedoelen mensen met deze term?

Geografisch gezien verwijst de term naar de 32 landen onder de evenaar (op het zuidelijk halfrond), in tegenstelling tot de 54 landen die volledig ten noorden van de evenaar liggen. Toch wordt de term vaak misleidend gebruikt als steno voor een mondiale meerderheid, ook al bevindt het grootste deel van de wereldbevolking zich boven de evenaar (net als het grootste deel van het landoppervlak). We horen bijvoorbeeld vaak dat India, het volkrijkste land ter wereld, en China, het op één na volkrijkste land, strijden om het leiderschap van het Mondiale Zuiden. Beide landen bevinden zich echter op het noordelijk halfrond.

De term is dus meer een politieke slogan dan een accurate beschrijving van de wereld. In die zin lijkt het een eufemisme te zijn geworden ter vervanging van minder acceptabele termen. Tijdens de Koude Oorlog werden landen die niet waren aangesloten bij het blok van de Verenigde Staten of dat van de Sovjet-Unie tot de ‘Derde Wereld’ gerekend. In 1955 hielden de niet-gebonden landen hun eigen conferentie in Bandoeng, Indonesië, en vandaag de dag zijn er nog steeds 120 landen die een zwakke niet-gebonden beweging vormen.

https://prosyn.org/VNEDBZInl