rogoff172_NICOLAS ASFOURI_AFP_Getty Images_poverty Nicholas Asfouri/AFP/Getty Images

De mondiale gevolgen van een recessie in China

CAMBRIDGE – Wat zullen de gevolgen voor de rest van de wereld zijn als China eindelijk zijn onvermijdelijke groeirecessie ondergaat, die vrijwel zeker gepaard zal gaan met een financiële crisis, gezien de enorme schuldenlast van de Chinese economie? Nu de handelsoorlog van de Amerikaanse president Donald Trump China treft terwijl de groei al aan het vertragen is, is dit geen onbelangrijke vraag.

Doorsnee-schattingen, bijvoorbeeld de ramingen die zijn belichaamd in de beoordelingen van de landenrisico's van het Internationale Monetaire Fonds, duiden erop dat een economische inzinking in China iedereen pijn zal doen. Maar de acute pijn zal volgens het IMF meer regionaal geconcentreerd en beperkt zijn dan het geval zou zijn bij een diepgaande recessie in de VS. Helaas is dit misschien wishful thinking.

In de eerste plaats zou het effect op de internationale kapitaalmarkten veel groter kunnen zijn dan de connecties van de Chinese kapitaalmarkt suggereren. Hoe nerveus mondiale beleggers ook mogen zijn over de vooruitzichten voor de winstgroei, een klap voor de Chinese groei zou de zaken er veel erger op maken. Ook al is het waar dat de VS nog steeds veruit de grootste importeur zijn van finale consumptiegoederen (een groot deel van de Chinese fabrieksimporten bestaat uit halffabrikaten die als eindproduct uiteindelijk weer terechtkomen in de exporten naar de VS en Europa), buitenlandse bedrijven genieten niettemin nog steeds grote winsten op hun omzet in China.

https://prosyn.org/H0qpQsInl