Angela Merkel Odd Andersen/Getty Images

De onzalige nieuwe wereld van Duitsland

BERLIJN – De uitkomst van de Duitse Bondsdagverkiezingen van afgelopen zondag was onverwacht en zorgwekkend, tenminste voor Duitse begrippen. De twee grootste partijen, de Sociaaldemocraten (SPD), en de Christelijke Democratische Unie (CDU) samen met haar Beierse zusterpartij de Christelijke Sociale Unie (CSU) werden bij de stembus afgestraft, na de afgelopen vier jaar als grote coalitie te hebben geregeerd onder kanselier Angela Merkel.

Het resultaat van de SPD was het slechtste bij welke Bondsdagverkiezing dan ook sinds de eerste verkiezingen in de Bondsrepubliek in 1949. Overeenkomstig was het het één na slechtste optreden van de alliantie tussen de CDU en CSU sinds 1949, en leed de CSU haar grootste nederlaag bij de Bondsdagverkiezingen in haar geschiedenis. Dit laatste is vooral belangrijk omdat in Beieren volgend jaar deelstaatverkiezingen gehouden worden.

Alles bij elkaar betekenen de verkiezingen dus een aardverschuiving voor Merkels grote coalitie. En dit kan in grote mate gezien worden als een proteststem tegen Merkel zelf. Internationaal gezien wordt ze gewaardeerd als effectief staatsvrouw en als waarborg voor de stabiliteit en morele autoriteit van het Westen. Maar in het binnenland is dat duidelijk niet langer het geval.

https://prosyn.org/Jxg4XBxnl