bergamaschi1_ANDREAS SOLAROAFP via Getty Images_venice ANDREAS SOLAROAFP via Getty Images

Een klimaatagenda voor de G20

ROME – Eind vorig jaar hebben de leiders van de G20 tijdens hun top in Riyad de klimaatverandering bestempeld als een van de dringendste uitdagingen van de 21e eeuw. ʻTerwijl we herstellen van de pandemie,ʼ zo luidde hun communiqué, ʻzetten wij ons in voor de bescherming van onze planeet en de opbouw van een ecologisch duurzamere en inclusievere toekomst voor alle mensen.ʼ Die belofte is nog niet bepaald waargemaakt.

Zeker, de koolstofintensiteit van de energievoorziening in de G20-landen vermindert. Het gebruik van steenkool daalt, de vervuiling door de elektriciteitssector neemt af en er wordt een hele reeks nieuwe beleidsmaatregelen voor schoon vervoer ingevoerd. Initiatieven van de G20 om bedrijven aan te moedigen klimaatrisicoʼs bekend te maken, beginnen vruchten af te werpen.

Maar dit alles gebeurt niet snel genoeg om de uitstoot echt terug te dringen, niet in het minst omdat de G20-landen ook in stilte geld doorsluizen naar koolstofintensieve sectoren. Volgens Vivid Economics was van de 4,6 biljoen dollar die de leidende economieën van de wereld in de sectoren landbouw, industrie, afval, energie en vervoer hebben gepompt, als onderdeel van hun noodhulppakketten in het kader van de pandemie, nog geen 1,8 biljoen dollar ʻgroen.ʼ

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/vLT57qTnl