krauss44_thierry monasse_pool_getty Images_merkel Thierry Monasse/Pool/Getty Images

Europa staat op een tweesprong

NEW YORK – De tweede golf COVID-19-besmettingen heeft Europa harder getroffen dan velen hadden verwacht. De hoop op een V-vormig herstel is vervangen door de angst voor een W-vormige recessie, hetgeen impliceert dat er geen sprake zal zijn van een snelle terugkeer naar normale begrotingsregels in de Europese Unie. Zorgwekkender is dat Europa zichzelf nu gedwongen ziet tot een keuze tussen twee doelstellingen, die allebei cruciaal zijn voor de levensvatbaarheid op de langere termijn als politiek en economisch blok. Op dit moment lijkt de toewijding van de EU aan de rechtstaat meer dan ooit op het spel te staan.

Toch is er niet alleen maar slecht nieuws. Dankzij vooruitziende beleidsbeslissingen van de leiders van de EU zijn de relaties tussen noord en zuid binnen de Unie nu steviger verankerd dan vele jaren het geval is geweest. Eén teken hiervan is dat de zogenoemde ʻspreadsʼ (verschillen) tussen de Duitse en Italiaanse rente nu op een historisch dieptepunt staan, wat erop duidt dat de Italiaanse positie binnen de euro inmiddels zeer solide is. De zorgen over de duurzaamheid van de euro zijn nu in het hele zuiden van de eurozone geweken.

Vergeet de politieke obstakels die onlangs zijn opgeworpen door de Midden-Europese lidstaten, met hun dreigement om de EU-begroting en het nieuwe COVID-19-herstelfonds met een veto te treffen. Het schragen van de langverwachte politieke en economische toenadering tussen noord en zuid zal de komende weken en maanden de topprioriteit van de EU zijn.

https://prosyn.org/iJMbhssnl