stop killing press Soe Than WIN/AFP/Getty Images

Houd op met het vermoorden van de boodschapper

NEW YORK – Wat kost het om een journalist die onderzoek doet naar schandalen het zwijgen op te leggen? Op de Filipijnen waren functionarissen in 2011 slechts $250 kwijt om de diensten van een journalisten vermoordende schutter in te kunnen huren. In Slowakije werden Ján Kuciak en zijn verloofde in februari dit jaar voor ongeveer $80.000 vermoord.

Voor corrupte politici en misdaadbazen is geen van beide bedragen hoegenaamd een probleem, maar de kosten voor de democratie zijn immens.

Ieder jaar worden er meer journalisten vermoord vanwege hun reportages dan er in oorlogsgebieden omkomen. Sinds 1992, toen het Committee to Protect Journalists (CPJ, Comité ter Bescherming van Journalisten) begon met het verzamelen van gegevens, zijn 1324 journalisten vermoord terwijl ze aan het werk waren, van wie er 849 werden geëxecuteerd vanwege dat werk. Maar in bijna 90% van deze gevallen konden de mensen die bevel gaven tot de aanslagen hun gerechte straf ontlopen. In de zeldzame gevallen dat er sprake was van een volledig onderzoek, werden slechts lager in de pikorde staande medewerkers aangehouden. De grote vissen wisten doorgaans buiten schot te blijven.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/APPOcBHnl