sinn106_DANIEL ROLANDPOOLAFP via Getty Images_ecb lagarde DANIEL ROLAND/POOL/AFP via Getty Images

De ECB heeft de inflatie in de EU aangejaagd

MÜNCHEN – De inflatie stijgt in de eurozone, terwijl de wisselkoers van de euro keldert. In augustus 2022 bedroeg de inflatie op jaarbasis in de eurozone 9,1 procent, en in de Baltische landen worden nu percentages van ruim 20 procent geregistreerd. In mei 2021 zou een euro je ruim 1,20 dollar hebben gekost; op 27 september kon je er een kopen voor 0,96 dollar. Is dit de schuld van de Europese Centrale Bank?

Het verlies van vertrouwen in de euro brengt de stabiliteit van de monetaire unie in gevaar, omdat het een inflatiespiraal kan aanwakkeren en tot kapitaalvlucht kan leiden. Het Verenigd Koninkrijk worstelt momenteel met deze dynamiek, en de eurozone zou wel eens als volgende aan de beurt kunnen zijn.

Het recente inflatienieuws uit het grootste lid van de eurozone, Duitsland, is bijzonder alarmerend. In augustus lagen de producentenprijzen – die meten wat er in het voorstadium van de industriële productie gebeurt – maar liefst 46 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar geleden. Gezien de correlatie op lange termijn tussen het stijgingspercentage van de producenten- en consumentenprijzen wijst dit erop dat deze laatste in november tot veertien procent zouden kunnen stijgen. Van prijsstabiliteit – volgens het Verdrag van Maastricht het onverbiddelijke doel van de ECB – is dan geen sprake meer.

https://prosyn.org/VPNFHBPnl