boggio1_ PIKONGAFPGetty Images_malaria indonesia Pikong/AFP/Getty Images

Hoo moeten we voorkomen dat we de strijd tegen malaria verliezen

SMITHFIELD, RHODE ISLAND/HANOI – Als het gaat om het bestrijden van besmettelijke ziekten, kan de vooruitgang niet worden afgemeten aan de verkrijgbaarheid van geneesmiddelen; de belangrijkste maatstaf is het aantal geredde levens. Volgens deze maatstaf staat de wereld op het punt om de strijd tegen malaria te verliezen.

Na jaren van indrukwekkende winst zijn de mondiale inspanningen om de door muggen overgebrachte ziekte te bestrijden vastgelopen. Volgens het meest recente malariarapport van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO werden er in 2017 219 miljoen gevallen gerapporteerd, een stijging van drie miljoen gevallen ten opzichte van het jaar daarvoor. Bovendien is, hoewel het totale aantal jaarlijkse sterfgevallen stabiel is gebleven op ongeveer 435.000, de daling in sommige regio's omgedraaid.

Nog alarmerender is dat het dodental nog veel hoger zou kunnen oplopen. Uit gegevens van het Consortium for Health Action – een nonprofit-groepering die zich wijdt aan het uitroeien van ongeneeslijke malaria in Zuidoost-Azië – blijkt een hoog risico dat resistente vormen van malaria zich vanuit Azië verspreiden naar het ten zuiden van de Sahara gelegen deel van Afrika, 's werelds meest door malaria getroffen regio. Dit is niet de eerste keer dat sprake is van deze zorg. Eind jaren vijftig deed zich in Cambodja resistentie tegen het malariamedicijn chloroquine voor, die zich in de jaren tachtig naar (en door) heel Afrika heeft verspreid, wat heeft geleid tot een twee- tot zesvoudige verhoging van het aantal sterfgevallen als gevolg van malaria. Zonder urgent en gecoördineerd ingrijpen zou dit nu weer kunnen gebeuren, maar deze keer veel sneller.

https://prosyn.org/mGWAmvSnl