rogoff237_Drew AngererGetty Images_bidenmccarthydebt Drew Angerer/Getty Images

Het Amerikaanse schuldenplafonddebacle is nog niet voorbij

CAMBRIDGE – De voorlopige overeenkomst die net is gesloten over de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond zal het probleem niet doen verdwijnen. Strubbelingen tussen Republikeinen en Democraten over de federale schuldenlimiet zijn een voorspelbaar kenmerk geworden van het Amerikaanse politieke leven. En terwijl sommigen de schuld geven aan een slecht ontworpen regel, gaat dat argument voorbij aan waar het werkelijk om gaat.

De echte oorzaak van het probleem is dat politici tegenwoordig weinig redenen hebben om compromissen te sluiten. In een omgeving met gemanipuleerde kiesdistricten en ideologisch gekleurde traditionele en sociale media (versterkt door bots, algoritmen en economische prikkels) zal de instabiliteit in de nabije toekomst alleen maar toenemen. Dat zou kunnen betekenen dat de overheid vaker haar deuren moet sluiten of dat de onafhankelijkheid van de centrale bank nóg meer zal worden ingeperkt. En als de voormalige Amerikaanse president Donald Trump na de verkiezingen van 2024 terugkeert in het Witte Huis, wie weet wat nog meer.

Het idee dat het overschrijden van de schuldenlimiet de VS zal dwingen om onmiddellijk in gebreke te blijven bij het nakomen van hun obligatieverplichtingen is een leugen. De regering ontvangt meer dan genoeg belastinggeld om de rente op de schuld te kunnen betalen, en het schuldenplafond vormt geen belemmering voor het doorrollen van schulden die vervallen.

https://prosyn.org/fkROpSFnl