vaisse1_Luke DrayGetty Images_vaccine uganda covax Luke Dray/Getty Images

De vaccinatiekloof bedreigt de internationale klimaatactie

PARIJS – Zal onderhandelaars uit het Zuiden de toegang worden ontzegd tot de klimaattop van de Verenigde Naties (COP26) in Glasgow in november, omdat zij niet zijn ingeënt tegen COVID-19? Dit scenario zal zich hopelijk niet voordoen, want de functionarissen uit de ontwikkelingslanden zullen hun vaccinaties vrijwel zeker op voorhand krijgen. Maar of zij met de rijke economieën die vaccins hebben opgepot zullen willen onderhandelen is minder duidelijk.

Welkom in 2021, waar de mondiale klimaatonderhandelingen schade kunnen oplopen door toedoen van het vaccin-nationalisme. In normale tijden was het twistpunt tussen de rijke en de arme landen de vraag wie de zwaarste lasten zou moeten dragen van de inspanningen om de uitstoot van koolstofdioxide te verminderen. Maar de pandemie heeft al tot een jaar uitstel van de klimaatbesprekingen geleid en dreigt nu een extra kloof te creëren tussen Noord en Zuid.

In januari hekelde de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa, in zijn laatste maand als voorzitter van de Afrikaanse Unie, de ontwikkelde landen wegens het bestellen van ʻviermaal zo veel vaccins als hun bevolking nodig heeft.ʼ Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwde voor een mogelijk ʻcatastrofaal moreel falenʼ als gevolg van de ongelijke verdeling van vaccins. En zowel de Anglicaanse aartsbisschop van Kaapstad, Thabo Makgoba, als uitvoerend directeur Winnie Byanyima van UNAIDS hebben de huidige wereldwijde ʻvaccin-apartheidʼ aan de kaak gesteld.

https://prosyn.org/asdEIbdnl