dixsondecleve2_Thierry MonasseGetty Images_euenvironmentcommissioner Thierry Monasse/Getty Images

Een groene herstart na de pandemie

NEW YORK – Het coronavirus COVID-19 heeft hele landen gedwongen zo ongeveer alles te sluiten (scholen, winkels, theaters, enz.), burgers over de hele wereld angst aangejaagd en een meltdown op de financiële markten veroorzaakt. De pandemie vergt een krachtige, onmiddellijke reactie. Maar tijdens het in goede banen leiden van de crisis moeten overheden ook naar de langere termijn kijken. Een belangrijke beleidsblauwdruk met een diepgaande tijdshorizon is de European Green Deal van de Europese Commissie, die verschillende manieren schetst waarop de gemeenschappen en bedrijven die het grootste risico lopen door de huidige crisis heen kunnen worden geloodst.

COVID-19 is de weerspiegeling van een bredere trend: er komen meer planetaire crises op ons af. Als we bij iedere nieuwe crisis blijven doormodderen en vasthouden aan het economische model dat ons hier heeft gebracht, zullen toekomstige schokken uiteindelijk het vermogen van overheden, financiële instellingen en crisismanagers uit het bedrijfsleven te boven gaan om te reageren. Bij de “coronacrisis” is dat in feite ook al zo.

De Club van Rome heeft een soortgelijke waarschuwing doen uitgaan in zijn beroemde rapport uit 1972, The Limits to Growth, en daarna opnieuw in Beyond the Limits, een boek uit 1992 van de voornaamste auteur van dat eerdere rapport, Donella Meadows. Zoals Meadows destijds al zei, zal de toekomst van de mensheid niet worden bepaald door één enkele ramp, maar door veel afzonderlijke maar verwante crises die voortvloeien uit ons onvermogen om duurzaam te leven.  Door de middelen van de aarde sneller te gebruiken dan ze hersteld kunnen worden, en door afval- en verontreinigende stoffen sneller in het milieu te brengen dan ze kunnen worden opgenomen en afgebroken, zijn we al een behoorlijk eind op weg naar een grote ramp.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/BL54ou8nl