aslund65_Mikhail SvetlovGetty Images Mikhail SvetlovGetty Images

De confrontatie met de nieuwe hybride oorlog van het Kremlin in Europa

STOCKHOLM – Nu de winter nadert, zet het Kremlin aan tot onrust in Europa. Tot zijn meest recente machinaties behoren een gasoorlog tegen Midden- en Oost-Europese landen; een migratiecrisis langs de grenzen van Wit-Rusland met Litouwen, Letland en Polen; een hernieuwde militaire mobilisatie aan de oostgrens van Oekraïne; en agitatie voor afscheiding van de Republika Srpska van Bosnië en Herzegovina.

Hoewel deze campagne meerdere doelstellingen heeft, is er een rode draad: de wens van het Kremlin om de Europese Unie te verdelen en te verzwakken. Dit betekent zo snel mogelijk de goedkeuring van Duitsland verkrijgen voor de Nord Stream 2-gaspijpleiding; de gasmarkt van de EU verstoren, met het oog op een terugkeer naar langetermijncontracten in Sovjetstijl, waarbij de gasprijzen gekoppeld zijn aan olie; en Oekraïne verzwakken, en Moldavië dwingen zijn Europese associatieovereenkomst op te geven en in plaats daarvan toe te treden tot Ruslands Euraziatische Economische Unie.

Het Kremlin heeft de neiging proefballonnetjes op te laten om te zien waar het mee weg kan komen, alvorens hard toe te slaan als de kans zich voordoet. Dit betekent dat het Westen – de Verenigde Staten, de EU en het Verenigd Koninkrijk – snel zal moeten handelen om te voorkomen wat nu dreigt te gaan gebeuren. De grootste fout die men kan maken bij het reageren op Russische provocaties is niets te doen, of te traag en te zacht te reageren. Zoals Keir Giles van het Chatham House stelt, zal het Westen moeten onderkennen ʻdat een confrontatie met Rusland niet kan worden vermeden omdat die al aan de gang is.ʼ De geschiedenis leert dat ʻRusland kracht respecteert, en compromissen en inschikkelijkheid veracht.ʼ

https://prosyn.org/53uSfQunl