A chemical and mineral oil storage facility is seen at Hamburg Port Morris MacMatzen/Getty Images

Waarom markten de klimaatverandering niet kunnen tegengaan

MILWAUKEE – Nu de temperatuur op aarde in een alarmerend tempo stijgt, is het alle hens aan dek om de mondiale consumptie van fossiele brandstoffen te verlagen en de adoptie van groenere energie te versnellen. Eén van de meest besproken oplossingen is het gebruikmaken van de krachten van de markt om traditionele brandstoffen duurder te maken; tot de ideeën behoren het van een prijs voorzien van koolstoffen en het beschermen van natuurlijke hulpbronnen die koolstofdioxide uit de atmosfeer kunnen halen.

Op het eerste gezicht lijken op de markt gebaseerde strategieën aantrekkelijk. Adam Smith heeft immers in The Wealth of Nations al opgemerkt dat “het niet aan de welwillendheid van de slager, de brouwer of de bakker te danken is dat we kunnen eten, maar aan hun oog voor hun eigen belangen.” Met andere woorden: de beste manier om vervuilers als Chevron en General Motors ervan te overtuigen dat ze moeten helpen de planeet te redden is een beroep doen op hun winstmotief.

Toch is dat niet zo. Hoewel vrije markten een groot deel van de wereld in de richting van een rijkere, gezondere toekomst hebben geleid, zou het plaatsen van ons vertrouwen in de “onzichtbare hand” van Adam Smith om de strijd tegen de klimaatverandering te winnen een tragische vergissing zijn.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/oZD6r8rnl