stiglitz331_serggnGetty Images_techregulation serggn/Getty Images

Een grote nederlaag voor Big Tech

NEW YORK – Vorig jaar maakte de regering van de Amerikaanse president Joe Biden lobbyisten woedend die Big Tech-bedrijven en anderen die profiteren van onze persoonlijke gegevens vertegenwoordigen, door een voorstel af te keuren dat de binnenlandse privacy van gegevens, online burgerrechten, en vrijheden en mededingingswaarborgen zou hebben aangetast. Bidens nieuwe executive order voor de beveiliging van de gegevens van Amerikanen laat zien dat de lobbyisten goede redenen hadden om zich zorgen te maken.

Na tientallen jaren van gegevensmakelaars en technologieplatforms die de persoonlijke gegevens van Amerikanen exploiteren zonder enig toezicht of restrictie, heeft de regering-Biden aangekondigd dat zij de overdracht van bepaalde soorten gegevens naar China en andere landen zal verbieden. Het is een kleine, maar belangrijke stap in de richting van het beschermen van gevoelige persoonlijke gegevens van Amerikanen, naast overheidsgerelateerde gegevens.

Bovendien is de executive order waarschijnlijk een voorloper van aanvullende beleidsmaatregelen. Amerikanen maken zich terecht zorgen over wat er online gebeurt, en hun bezorgdheid reikt veel verder dan privacyschendingen en omvat een groot aantal andere digitale kwesties, zoals mis- en desinformatie, door sociale media veroorzaakte tienerangsten en raciale ophitsing.

https://prosyn.org/nrmGEXdnl