mazzucato26 Bettman apollo saturn v Getty/Bettman 

We moeten de staat ʻterugbouwenʼ

LONDEN – De ontwikkeling van COVID-19-vaccins in minder dan een jaar tijd was duidelijk een grote prestatie. Maar de uitrol is verre van perfect verlopen. In de Verenigde Staten is Operation Warp Speed erin geslaagd de productiedoelstellingen te halen, maar gestruikeld bij de coördinatie van de eerste zendingen. Het plan gaf geen prioriteit aan de ontvangers van vaccins op basis van hun behoefte, en ging ook niet ver genoeg om de raciale ongelijkheid bij de distributie aan te pakken.

Het is duidelijk dat het maken van veilige en effectieve vaccins en het maken van rechtvaardige vaccinatieprogrammaʼs twee verschillende dingen zijn. De missie-gerichte innovatie-agentschappen van de Verenigde Staten, met name het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) en de Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA), zijn van doorslaggevend belang gebleken bij de financiering van de ontwikkeling van de geavanceerde mRNA-vaccins. Maar is de technologische missie van Warp Speed gekoppeld aan de gezondheidsmissie van het leveren van een ʻvolksvaccinʼ?

De regering van de Amerikaanse president Joe Biden zal dit onderscheid in gedachten moeten houden als zij probeert ʻbeter terug te bouwenʼ en de financiering van wetenschap en technologie nieuw leven in te blazen na vier jaar afwijzing van de wetenschap en minachting voor wetenschappers door Donald Trump. De uitrol van vaccins in de VS – en nog meer in Europa – laat zien dat het net zo belangrijk is om de details van publiek-private partnerschappen goed te regelen als om te beginnen met een ambitieuze algemene doelstelling.

https://prosyn.org/loijuOhnl