asadullah9_JEWEL SAMADAFP via Getty Images_bangladesh phone JEWEL SAMAD/AFP via Getty Images

De voordelen van bottom-up ondernemerschap

KUALA LUMPUR – Nu Bangladesh dit jaar vijftig wordt, heeft het land veel te vieren. De vooruitgang op het gebied van de menselijke ontwikkeling is uitzonderlijk in vergelijking met die van zijn Zuid-Aziatische buren. De aanhoudende economische groei heeft de extreme armoede teruggedrongen – niet in het minst omdat de vroege invoering van mobiele telefoons aan de basis de modernisering mogelijk heeft gemaakt van dorpseconomieën die vroeger geen aansluiting hadden. Bovendien is Bangladesh beter bestand geworden tegen natuurrampen zoals cyclonen en overstromingen, en ook het vermogen van de staat om crises te beheersen is verbeterd.

De positieve ontwikkelingsspiraal van Bangladesh met behulp van technologie is het resultaat van tientallen jaren van duurzame samenwerking tussen de staat en NGOʼs, gecombineerd met een nadruk op bottom-up initiatieven om vrouwelijke ondernemers mondiger te maken. Dit model heeft het land ook een onverwacht voordeel opgeleverd bij het beheersen van de economische gevolgen van de COVID-19-pandemie.

Hoewel veel ontwikkelingslanden in reactie op de pandemie snel nieuwe cash-transferprogrammaʼs hebben ingevoerd, zijn niet al deze programmaʼs even doeltreffend gebleken in het bereiken van de armen. Pakistan en India vertrouwden beide op het traditionele banksysteem voor de uitbetaling van uitkeringen in contanten, terwijl China ervoor koos de transferdiensten te digitaliseren. Maar beide methoden hebben aanzienlijke segmenten van de bevolking uitgesloten.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/Xm6m6Y2nl