delong212_Pete MarovichGetty Images_trump Pete Marovich/Getty Images

Trump is in paniek over het verlies van de supermachtstatus van de VS

BERKELEY – Mondiale supermachten hebben het altijd pijnlijk gevonden hun relatieve neergang te erkennen en met snel opkomende uitdagers om te gaan. Vandaag de dag bevinden de Verenigde Staten zich in deze situatie ten opzichte van China. Anderhalve eeuw geleden stond het imperiale Groot-Brittannië voor een soortgelijke competitieve dreiging van de kant van Amerika. En in de zeventiende eeuw was de Republiek der Nederlanden de supermacht en Engeland de uitdager.

De geschiedenis duidt erop dat de mondiale supermacht moet mikken op een zachte landing, ook door zich in te laten met zijn vermoedelijke opvolger, zodat er nog steeds een comfortabele plek in de wereld voor hem overblijft zodra zijn dominantie verdwijnt. Helaas is de Amerikaanse president Donald Trump geen historicus. En zijn onsamenhangende, op confrontatie gerichte aanpak van China kan de langetermijnbelangen van Amerika ernstige schade toebrengen.

Net als Groot-Brittannië en eerder de Republiek der Nederlanden, is Amerika nu de overheersende militaire macht in de wereld, met een mondiaal bereik. Het land heeft een paar van de productiefste bedrijfstakken ter wereld en domineert de mondiale handel en financiën.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/vZnGo2fnl