Getty Images

The Year Ahead 2018

Het riskante herstel van de mondiale economie

NEW YORK – Een jaar geleden voorspelde ik dat het meest onderscheidende aspect van 2017 de onzekerheid zou zijn, onder meer gevoed door de verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten en de beslissing van Groot-Brittannië om de Europese Unie te verlaten. Het leek erop dat de enige zekerheid onzekerheid zou zijn – en dat de toekomst wel eens zeer ongewis zou kunnen worden.

Hoewel 2017 geen bijzonder goed jaar is geweest, is het toch veel beter gebleken dan velen hadden gevreesd. Trump bleek precies zo bombastisch en instabiel als verwacht. Iedereen die louter aandacht schonk aan zijn onophoudelijke tweets had kunnen denken dat de VS balanceerden op de rand van een handelsoorlog en een kernoorlog. Trump beledigde de ene dag Zweden, de andere dag Australië, en vervolgens de EU – om daarna de Amerikaanse neo-nazi's een steuntje in de rug te geven. En de leden van zijn plutocratische kabinet wedijveren met elkaar als het gaat om belangenconflicten, incompetentie en pure boosaardigheid.

Er hebben zich een paar zorgwekkende “terugrol-operaties” voorgedaan op het gebied van de regelgeving en het toezicht, met name als het gaat om de milieubescherming, om maar te zwijgen van de vele door haat gedreven daden die door de hypocrisie van Trump kunnen zijn ingegeven. Maar tot nu toe heeft de combinatie van de stabiele staatsinstellingen van de VS en de incompetentie van de regering-Trump betekend dat er (gelukkig) sprake is van een enorme kloof tussen de vreselijke retoriek van de president en wat hij feitelijk voor elkaar heeft gekregen.

To continue reading, please subscribe to On Point.

To access On Point, log in or register now now and read two On Point articles for free. For unlimited access to the unrivaled analysis of On Point, subscribe now.

required

Log in

http://prosyn.org/heduYsu/nl;

Handpicked to read next

 1. Donald Trump delivers his address to a joint session of Congress  Bill Clark/CQ Roll Call/Getty Images

  Trump’s Abominable Snow Job

  • In the 2016 US presidential election, Donald Trump presented himself as a populist who would protect America’s “forgotten” workers from the disruptions of trade and immigration and the nefarious designs of unnamed elites.

  • But, a year after assuming office, it has become abundantly clear that “America first” means workers come last.
 2. Project Syndicate

  PS Commentators’ Best Reads in 2017

  • For the first time, Project Syndicate has asked its contributors what they’ve been reading, and why. 

  • Their choices may surprise, but surely will not disappoint, readers seeking the most important books on history, politics, economics, as well as more than one novel.