mbarry1_Miguel PereiraGetty Images_mom working from home Miguel Pereira/Getty Images

De bedreiging van de pandemie voor het vrouwelijke leiderschap

STANFORD – Eén op de vier. Dat is het percentage Amerikaanse vrouwen dat overweegt hun loopbaan een andere wending te geven of hun baan op te geven als gevolg van de impact van COVID-19. In slechts één jaar tijd heeft de pandemie ruim twee miljoen vrouwen in de Verenigde Staten van de arbeidsmarkt verdreven, wat heeft geleid tot het grootste verschil qua werkloosheid tussen mannen en vrouwen in twee decennia.

Vooral werkende moeders, van wie ruim 40 procent de voornaamste kostwinner van het gezin is, zijn zwaar getroffen. Velen zijn eenvoudigweg niet in staat hun carrière in evenwicht te brengen met de overweldigende toename van de huishoudelijke verantwoordelijkheden thuis. Dit is een weerspiegeling van soortgelijke trends wereldwijd – in alle regioʼs verloren vrouwen in 2020 hun werk in een hoger tempo dan mannen, omdat zij gemiddeld ruim dertig uur per week aan kinderopvang deden.

COVID-19 zorgt ervoor dat vrouwen massaal de arbeidsmarkt verlaten, net nu we dringend méér van hen in leidinggevende functies in alle sectoren moeten aanstellen, ook in ons eigen domein van de mondiale gezondheidszorg. Zonder de expertise, leiderschapstalenten en unieke perspectieven van vrouwen zou de weg naar herstel veel langer kunnen zijn, en lopen we het risico onvoldoende voorbereid te zijn op de volgende gezondheidscrisis, vooral gezien de duidelijke gendereffecten van de pandemie.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/1K3paRVnl