modonnell1_Paula BronsteinGetty Images_indiachildcare Paula Bronstein/Getty Images

We moeten de wereldwijde kloof in de kinderopvang dichten

WASHINGTON, DC – Toen de lockdowns als gevolg van COVID-19 begonnen, werd het belang van betaalbare kinderopvang opeens veel duidelijker voor veel meer mensen, vooral voor werkende vrouwen. Vorig jaar besteedden vrouwen driemaal zoveel uren aan extra onbetaalde kinderopvang als mannen, waardoor zij naar schatting achthonderd miljard dollar aan inkomsten misliepen. De genderkloof in de kinderopvang is nog breder in lage- en midden-inkomenslanden. In India bijvoorbeeld zorgden vrouwen tien keer zo vaak voor onbetaalde kinderopvang als mannen.

Sinds het begin van de pandemie hebben de rijkste landen ter wereld getracht hun infrastructuur voor kinderopvang in eigen land te versterken en de toegang daartoe te verruimen. Maar als deze landen de economische vooruitzichten voor vrouwen wereldwijd echt willen verbeteren, moeten zij ook investeren in kinderopvangprogrammaʼs in het buitenland.

Zelfs vóór de pandemie was kinderopvang van goede kwaliteit in veel hoge-inkomenslanden al ruim toegankelijk. Canada geeft gezinnen een aanzienlijke maandelijkse toelage om de kosten te subsidiëren. IJsland biedt universele voorschoolse opvang, en Denemarken staat nieuwe ouders toe hun werkuren in te korten met behoud van hun baan, salaris, gezondheidszorg en andere voordelen. Zweedse ouders hebben recht op in totaal 480 verlofdagen tegen ongeveer tachtig procent van hun loon, die zij op ieder moment kunnen opnemen tot de achtste verjaardag van hun kind.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/W9AIffmnl