vikefreiberga4_VLADIMIR SMIRNOVPOOLAFP via Getty Images_putinpeter Vladimir Smirnov/Pool/AFP via Getty Images

Poetin is geen Peter de Grote

RIGA – De brute agressie van de Russische president Vladimir Poetin tegen Oekraïne kan alleen worden verklaard als een poging om een imperialistische fantasie te vervullen – namelijk om de 350e geboortedag van Peter de Grote te vieren door de territoriale veroveringen van de tsaar te evenaren. Maar Peter werd niet ʻGrootʼ door militair succes alleen. Hij voerde ook moderniserende hervormingen door en bouwde Sint-Petersburg, ʻeen venster op Europa,ʼ aan de oevers van de Oostzee.

Peter streefde naar meer macht en grondgebied, maar wilde tegelijkertijd dat zijn land geavanceerder en vooruitstrevender zou worden. Helaas bereikt Poetin, die zichzelf beschouwt als een ongekroonde tsaar, precies het tegenovergestelde van zijn idool, door Rusland te isoleren en het te reduceren tot een pariastaat.

Het is waar dat het beleid van verschroeide aarde van het Russische leger in Oekraïne – een flagrante schending van het Handvest van de Verenigde Naties en van het internationale recht – rechtstreeks doet denken aan wat Peter dat land heeft aangedaan tijdens zijn oorlog met koning Karel XII van Zweden. Maar Poetins onderdrukking van de vrijheid van denken en meningsuiting in Rusland is een angstaanjagende wedergeboorte van de totalitaire methoden die kenmerkend waren voor de Sovjet-Unie.

https://prosyn.org/HkVn1IZnl